Μνήμες που δεν έσβησε ο χρόνος, εμφύλιος και παιδοπόλεις

Περιεχόμενα

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ: Των εμφυλίων τα παιδιά

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ

Α) ΒΟΒΟΥΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Β) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ (1948-1950)

Γ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ «ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΖΗΡΟΥ

Δ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΑΣ (1958-1959-1960)

ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...236

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΑΙΔΟΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ

ΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Α) ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ.

Β) ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΟΒΟΥΣΑΣ

Γ) ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΒΑΣ. ΜΠΡΑΚΑΤΣΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΒΟΥΣΑΣ (1995-1998)

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΠΛΗΡΩΘΕΝ ΤΑΜΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΩΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ

Δημοσιεύματα σε εφημερίδες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΜΑΣ

ΤΟ ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΗ ΒΟΒΟΥΣΑ, ΤΑ ΔΑΣΟΤΕΜΑΧΙΑ ΚΑΙ Η ΕΔΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Β. ΠΙΝΔΟΥ

ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ και η κοινωνική συναίνεση...

Η ΠΙΝΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ

«ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΛΑΘΟΣ;»

ΠΡΙΝ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΒΟΒΟΥΣΑΣ!

Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ και η Βοβούσα που αντιστέκεται

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ
DIM03001
ΣΕΛΙΔΕΣ
326
Γενικά

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ

Το βιβλίο αυτό στο μεγαλύτερο μέρος περιέχει μνήμες σκόρπιες από γεγονότα που σαν μικρό παιδί έζησα στον Εμφύλιο Πόλεμο στο ορεινό χωριό μου, τη Βοβούσα Ιωαννίνων, μέχρι το καλοκαίρι του 1948, καθώς και σαν μαθητής του Δημοτικού και του Γυμνασίου στις τρεις Παιδοπό λεις που έζησα στα μετέπειτα χρόνια ως το 1960. Μνήμες επίσης και από την κατοπινή ζωή μου μέχρι και σήμερα.

Αφιερώνω, κατά πρώτον, το βιβλίο στα συνομήλικα παιδιά του χωρι οὐ μου που μαζί είχαμε ζήσει τότε τα γεγονότα και τις μάχες μεταξύ του Εθνικού και του Δημοκρατικού Στρατού στη Βοβούσα, καθώς και τους βομβαρδισμούς του χωριού μας από τα ελληνικά αεροπλάνα.

Αφιερώνεται και στον παπα-Θανάση. Ηγούμενο της Μονής Ντουρα-χάνης, τον επικεφαλής και αναμφισβήτητο αρχηγό της παιδικής παρέας μας στο χωριό, που από τότε κιόλας είχε δείξει τις αρχηγικές ικανότητές του και τα πλούσια ανθρωπιστικά αισθήματά του.

Το αφιερώνω και σε όλα τα άλλα συνομήλικα παιδιά, όπου χώρας, που στα δύσκολα εκείνα χρόνια, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '60, μαζί ζήσαμε στις διάφορες παιδοπόλεις και μαζί μοιραστήκαμε τις χαρές και τις λύπες της ομαδικής ζωής μας.

Αφιερώνω το βιβλίο μου και στη μνήμη των γονιών μου, καθώς και στη μνήμη της μητέρας του πατέρα μου Μαρίτσας, που μέσα σε δυο χρόνια στον Εμφύλιο έχασε τρία προσφιλή της πρόσωπα: τον σύζυγό της Ζήση και τη θυγατέρα της Κυράτσα, που εκτελέστηκαν από το Δημοκρατικό Στρατό. Και το γιό της και πατέρα μου- Γιάννη, που σκοτώθηκε από τον Εθνικό Στρατό.

Το αφιερώνω και σε όλο το προσωπικό και στους δασκάλους μου στις τρεις παιδοπόλεις που επί δώδεκα συνεχή χρόνια έζησα, όπως επίσης και στη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστή-μιο του Βόλου, και στον Λόριγκ Ντάνφορθ, καθηγητή σε αμερικανικό Πα-νεπιστήμιο, που στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στάθηκαν η αφορμή για να καταθέσω σε συνέντευξη τις πρώτες προσωπικές μαρτυ-ρίες και μνήμες μου από τον Εμφύλιο και από τη μετέπειτα ζωή μου στις παιδοπόλεις, κομμάτια κι αυτά της Ιστορίας του Εμφυλίου. Χωρίς τη Ρί-κη και τον Νταν δεν θα εκδίδονταν αυτό το βιβλίο.

Αφιερώνω το βιβλίο μου και στους καθηγητές μου στο Τέταρτο και στο Έκτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, καθώς και στην εξαίρετη φιλό-λογο καθηγήτριά μου Ελβίρα Παναγιωτίδου-στην πρώτη και δευτέρα τά-ξη Γυμνασίου- για τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά που μας έμαθε.

Στα αδέλφια μου επίσης που με σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο και μου συμπαραστάθηκαν στις φοιτητικές σπουδές μου, καθώς και στη σύζυγό μου Ελευθερία και τις δύο κόρες μου, Βασιλική και Ευαγγελία.

Αφιερώνεται, τέλος, και σε όλους τους συνομήλικους χωριανούς, που μαζί δημιουργήσαμε στα μετέπειτα χρόνια, τον Πολιτιστικό μας Σύλλο γο, με τις πλούσιες πολιτιστικές και λοιπές δραστηριότητες, για μια Βο-βούσα των οραμάτων και των ανοιχτών οριζόντων.

Ομορφιές της Βοβούσας

Γλώσσα
Ελληνικά
Αριθμός αντιτύπων
1
Ψηφιακό αρχείο
Off
Τόπος έκδοσης
Ιωάννινα
Αριθμός έκδοσης
1
Οπισθόφυλλο

"Το βιβλίο αυτό στο μεγαλύτερο μέρος περιέχει μνήμες σκόρπιες από γεγονότα που σαν μικρό παιδί έζησα στον Εμφύλιο Πόλεμο στο ορεινό χωριό μου, τη Βοβούσα Ιωαννίνων, μέχρι το καλοκαίρι του 1948, καθώς και σαν μαθητής του Δημοτικού και του Γυμνασίου στις τρεις Παιδοπόλεις που έζησα στα μετέπειτα χρόνια ως το 1960. Μνήμες επίσης και από την κατοπινή ζωή μου μέχρι και σήμερα."